Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ο ΕΡΩΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ



Για να υπάρξει το τέλειο έγκλημα προυποθέτει τον τέλειο άνθρωπο. Αλλά και ο ευφυέστερος εγκληματίας δεν παύει να είναι ανθρώπινο πλάσμα, άρα κάτι ανεπαρκές και ευάλωτο. Ένας επιτυχημένος αστυνομικός οφείλει να διαθέτει την φλόγα της φαντασίας και του οίστρου ενός εγκληματία. Αλλιώς δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει και να τον παγιδεύσει. Ο λυσιτελής αστυνομικός λειτουργεί σαν ένας οιωνεί νομοβιαστής. Τα σύνορα της δράσεως αλληλοπλέκονται και συχνά αγκαλιάζονται ερωτικά σε σχέση αγάπης και μίσους.

 Και ο εγκληματίας και ο φρουρός της καθιερωμένης τάξεως εντοπίζονται στην οντολογική κοιτίδα  μίας  κατά συνθήκη αλήθειας. Στην επιφάνεια της δράσεως τους παρουσιάζονται σαν δύο διαφορετικοί κόσμοι με κοινό χαρακτηριστικό την ορμέφυτη δίψα της επιβολής της εξουσίας τους. Είναι δύο παίκτες. Ο ένας επιχειρεί να συντρίψει τον άλλον, όχι διότι μεταχειρίζεται βία αλλά γιατί θέτει εμπράκτως υπό αίρεσιν το μονοπώλιο της εγκτήσεως και της χρήσεως της..

Κάποτε στην άγρια Αμερική ο αστυνομικός επιθεωρητής Columbo ανέλαβε την διερεύνηση μίας εξαιρετικά δυσνόητης φρικιαστικής δολοφονίας. Σε μία πολυτελή έπαυλη βρέθηκε ένα τεμαχισμένο πτώμα, κατασπαραγμένο από δύο rottweiler σκυλιά, τα οποία ήταν φύλακες της οικίας και δεν είχαν ποτέ επιδείξει επιθετική συμπεριφορά. Το θύμα έρχονταν συχνά στο σπίτι και καθάριζε τον κήπο. Ο ιδιοκτήτης, όταν έλειπε σε διακοπές, έδινε στο θύμα τα κλειδιά της οικίας. Τα σκυλιά ήταν εξοικειωμένα με το θύμα. Παράξενη υπόθεση. Μοναδικό τεκμήριο του.. δυστυχήματος ένα ακουστικό τηλεφώνου που κρέμονταν από την συσκευή του. Τραγικό περιστατικό με οσμή φόνου. Και αυτό θα περνούσε στο αστυνομικό αρχείο ως ανεξιχνίαστο. Όμως...

Ο αστυνομικός Columbo είχε ένα σκοτεινό και άγνωστο παρελθόν. Ήταν πρώην κατάδικος για σωρεία φόνων και ληστειών στην νότια Αμερική, δραπέτης φυλακών υψίστης ασφαλείας λίγες ημέρες πριν την εκτέλεση της θανατικής του καταδίκης. Άλλαξε ταυτότητα και επιφανειακά χαρακτηριστικά προσώπου βυθίστηκε στην ανώνυμη χοάνη των ΗΠΑ, όπου ουδείς τον ήξερε, και έχτισε από το μηδέν την ζωή του. Εντάχθηκε στην αστυνομία και διαμόρφωσε μία λαμπρή σταδιοδρομία ως αξιωματικός. Θεαματική επιστροφή στην εν θέματι υπόθεση.

Στην αναζήτηση επιτακτικών απαντήσεων για τον περίεργο και μακάβριο τεμαχισμό του θύματος από τα σκυλιά , ο Columbo εγκαταβίωσε και ανέσυρε τις απωθημένες, πλούσιες, απόκρυφες εμπειρίες του από το ζοφερό ποινικό παρελθόν του. Επιδόθηκε σε βαθυστόχαστες σκέψεις. Τι θα έκανε ο ίδιος αν οργάνωνε ένα έγκλημα, με εύλογα γνωρίσματα ενός απλού δυστυχήματος. Μέσα σε μία νύχτα έπλεξε το συναρπαστικό σενάριο. Αν ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και ήθελε να σκοτώσει τον κηπουρό με την.. αγαθή αρωγή των σκυλιών, θα τα εκπαίδευε με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν άκουγαν έναν χαρακτηριστικό ήχο τηλεφωνικής κλήσεως να τον συνδυάσουν αυτόματα στο χειραγωγημένο υποσυνείδητο τους με μία πρόκληση απειλής για το σπίτι. Έτσι θα ξέσχιζαν τον καθένα που θα ήταν εκείνη την στιγμή στο σπίτι, ακόμα και αν τον γνώριζαν..

Και πράγματι ο αληθινός υποκινητής της δολοφονίας, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο ιδιοκτήτης της οικίας και μετεκπαιδευτής των σκύλων. Τι είχε γίνει τελικά ; Την ημέρα του φόνου σε μία συγκεκριμένη ώρα στην οποία ήξερε ότι το θύμα βρίσκονταν στο σπίτι για να φροντίσει τον κήπο, κάλεσε  το τηλεφωνικό νούμερο στο σπίτι, από απομακρυσμένο τηλεφωνικό θάλαμο, και τα σκυλιά άκουσαν τον παγιδευμένο, ειδικά παραλλαγμένο ακουστικό θόρυβο της κλήσεως της συσκευής, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει στο χειραγωγημένο υποσυνείδητο τους το ένστικτο του κινδύνου. Ο κηπουρός ανυποψίαστος πλησίασε την τηλεφωνική συσκευή για να σηκώσει το ακουστικό. Αλλά τον πρόλαβαν τα rottweiler, τον διαμέλισαν..

Ο γλοιώδης μικροαστός είναι πάντα ένας δικηγορίσκος της συνειδήσεως του. Γι΄ αυτόν τον απλούστατο λόγο ρέπει στο πάσης φύσεως ευτελές, φτηνιάρικο ιδιωφελές έγκλημα. Απατεωνιές και οικονομικές κομπίνες. Ο επαναστάτης είναι ένας άτεγκτος δικαστής της συνειδήσεως του. Όταν.. εγκληματεί, δηλαδή όταν και όποτε παραβιάζει μία καθεστωτική τάξη, την οποία εκτιμά ως παράνομη καταστρατήγηση των ιδανικών του, επιδίδεται σε θυελλώδεις πράξεις. Αποτελούν οι επαναστάσεις εγκλήματα ; Ναι. Αλλά με την διαφορά ότι το πολύπτυχον σύμπλεγμα δικαίου πάσης εξουσίας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κυρωτικό και ποινικολογικό εργαλείο των δυνάμεων, οι οποίες εκείνη την στιγμή της απόπειρας ανατροπής τους κατέχουν την ισχύ, την οποία  και αυτές απέκτησαν κάποτε με την ωμή βία ή με τον δόλο. Η φύσις σφράγισε την ιστορία των πλασμάτων της και των ανθρώπινων μορφών της με την δυναμική ηθική του τρομακτικού σεισμού, πριν καν εμφανιστούν οι περισπούδαστοι ποινικολόγοι, απλοί υπάλληλοι της εκάστοτε επιβληθείσης εξουσίας των ισχυρών.

Μία σπουδαία φυσιογνωμία της μελέτης του.. πολιτικού εγκλήματος, της εκτάκτου καταστάσεως και των κρίσιμων καθοριστικών αποφάσεων επαναστατικών περιόδων, ο Carl Schmitt επισήμανε με αφοπλιστική ειλικρινή σαφήνεια και ωμότητα τον ορισμό του αμιγούς πολιτικού ταγού. Πολιτικός ηγέτης είναι αυτός που ανατρέπει μία καθεστωτική τάξη για να επιβάλει μία διαφορετική, σύμφωνα με τα ιδανικά του. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν πρόκειται περί πολιτικού μεγάλου ανδρός, αλλά περί μίας θλιβερής καρικατούρας κοινοβουλευτικού επαγγελματία τσαρλατάνου.

Με το φυσιοκρατικό ανθρωπολογικό φαινόμενο των πολιτικών επαναστάσεων γεννάται και το εύγλωττο ερώτημα. Που μπορούμε να εντοπίσουμε τελικά την ρίζα του λεγομένου πολιτικού εγκλήματος και αν υπάρχει στην ουσία.. πολιτικό έγκλημα. Δηλαδή μία εκ των προτέρων ποινική απαξία της ανατροπής. Είναι απλή η απάντηση. Όταν η ανατροπή διενεργείται ως αποτυχημένη απόπειρα στοιχειοθετεί έγκλημα. Όταν όμως επιβάλλεται θεμελιώνει το επιβληθέν, νεοπαγές δίκαιον.

Όπως η λάβα ενός ηφαιστείου λαμβάνει την φυσική της πορεία, καταλήγει σε ένα πυρίκαυστο ποτάμι και διαμορφώνει την διαφοροποίηση του γεωλογικού τοπίου, σαν ξέσπασμα υπόγειων διεργασιών από τα υπόκωφα σπλάχνα του ηφαιστείου, έτσι και ο ταγός- αρχηγός μίας επαναστάσεως περνά από καμμένη γη, αποτεφρώνει την αντίσταση και συμβάλει στην νέα τάξη της εικόνας της φύσεως σε μια κοινωνία, η οποία συγκροτεί την εξέλιξη του βασιλείου των πλασμάτων στο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ενστίκτων του κοσμικού γίγνεσθαι. Αυτή είναι και η ανθρώπινη ιστορία..

Ο κακόμοιρος μικροαστός μπορεί να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά ποτέ δεν θα ξεφύγει από τα αποπνικτικά σύνορα της γειτονιάς της ψυχής του, αν διαθέτει, και του μυαλού του, αν έχει. Είναι το αναλώσιμο υλικό, η κοινωνική σαβούρα κάθε εποχής, η οποία παρά τις αιθεροβατικές της επιβεβαιώσεις, ουδέποτε θα πάψει να υποκλίνεται εμετικά στον βωμό της δυνάμεως, όπως άλλωστε και όλες , καλώς ή κακώς, οι χάρτινες ασπίδες της δειλίας του, τις οποίες αποκαλεί υποκριτικά.. καθημερινές ηθικές αρετές.

Ο ουτιδανός μικροαστός δεν θα μπορέσει να βιώσει ποτέ τα τραχιά λόγια ενός Στρατιώτη..

... Καλύτερα να πέσω στον μεθυστικό ορυμαγδό της εξαίσιας χορογραφίας της μάχης, παρά να πεθάνω, πέφτοντας σαν ξιπασμένος γέρος στα περιττώματα του απόπατου..

Η γέννηση, η ζωή, ο χαρακτήρας των ανθρώπων και των εθνών δεν είναι επιλογή. Είναι πεπρωμένο. Δεν ανάφερα ακόμα τον θάνατο τους. Ο θάνατος ίσως αποτελεί μία εξαίρεση. Μπορεί να είναι και μία επιλογή..

Ολοκληρώνω το κείμενο μου με το αρχικό μυστηριώδες παράδειγμα του τραγικού περιστατικού της εγκληματολογικής αστυνομικής ιστορίας με τα rottweiler σκυλιά. Και καταλήγω σε ένα κρυπτοφανές αλλά και εκκωφαντικό συμπέρασμα.. Η Επανάστασις εσαεί λειτουργεί , όπως τα συμπαθή rottweiler σκυλιά, τα οποία με λαχτάρα αναμένουν έναν σατανικά έξυπνο προγραμματισμό.. Με την καίρια υποσημείωση ότι αυτός που θα τα χειραγωγήσει, θα πρέπει πρώτα να προβλέψει και την παρέμβαση ενός αστυνομικού επιθεωρητή, τύπου Columbo. Και να τον εξουδετερώσει, έστω και αν αποτελεί ο Columbo το ίδιο το alter ego του επαναστάτη..

Απόστολος Λαγός

Εθνικός Σύνδεσμος Σαρωνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου